Zubní kaz

Zubní kaz je infekční onemocnění zubních tkání, které je plně preventabilní. Jedná se o přítomnost jedné či více kazivých, chybějících či plombou ošetřených zubních prošek v dutině ústní. Přestože je zubní kaz plně prevencí ovlivnitelné onemocnění, jeho výskyt se zvyšuje.

Známkou zubní kariézní léze je vznik bělavých skvrn na povrchu skloviny, způsobených demineralizací tvrdých zubních tkání. Nejdříve bývají postižené horní řezáky. Pokud jsou v dutině ústní pro vznik kazu příznivé podmínky, dochází k poměrně rychlému rozpouštění povrchové vrstvy skloviny a vzniká defekt tvrdých zubních tkání – kavitace. Etiologie vzniku zubního kazu je multifaktoriální – za hlavní faktory považujeme kariogenní mikroorganismy ve slině a měkkém zubním povlaku, zkvasitelné sacharidy, které slouží jako substrát pro mikroorganismy a měkký zubní povlak, jehož hromadění je způsobeno nedostatečnou hygienou dutiny ústní.


Faktory způsobující vznik zubního kazu:

  1. přenos kariogenních mikroorganismů (Streptococcus mutans) z matky na dítě – olíznutí dudlíku, používání stejné lžičky
  2. kariogenní strava – potraviny a tekutiny bohaté na sacharidy (cukry), které slouží jako potrava pro kariogenní mikroorganismy, zvláště škodlivé jsou sladké nápoje večer před spaním, protože během spánku klesá schopnost tvořit sliny, ty pak nedostatečně omývají plochy zubů od zbytků potravy a kariogenní mikroorganismy se mohou zvýšeně množit
  3. nedostatečná hygiena dutiny ústní – vede ke hromadění měkkého zubního povlaku, který opět podporuje množení a růst kariogenních mikroorganismů
  4. dalšími faktory jsou časté a dlouhé noční kojení dítěte, protože i mateřské mléko obsahuje cukr (laktózu), která je zdrojem potravy a energie pro kariogenní mikroorganismy, dále veškeré medikamenty podávané ve formě sirupů obsahujících cukr mají kariogenní charakter


Prevence:

  1. pravidelné čištění zubů ihned po jejich prořezání do dutiny ústní – čistit alespoň 2x denně, jakmile se dítěti prořežou první stoličky, rodiče by měli začít čistit zuby měkkým dětským zubním kartáčkem
  2. pravidelný příjem fluoridů k zubní tkáni – používat dětské zubní pasty s fluoridy, pro malé děti je vhodná zubní pasta s nižším obsahem fluoridu 0,1% F, pro děti od 2 do 6 let zubní pasta s obsahem 0,2% F, pro děti starší 6 let by obsah fluoridu v pastě měl být 0,3% F (obsah jak u pasty pro dospělé)

    množství zubní pasty pro děti:
    • 6 měsíců až 2 roky – potřít povrch štětin zubního kartáčku,
    • 2 - 6 let – množství o velikosti hrášku,
    • 6 a více let – pasta pokrývá min 1/3 zubního kartáčku

  3. prevence přenosu bakterií z dutiny ústní matky na dítě – neochutnávat stravu stejnou lžičkou, kterou pak matka krmí dítě, neolizovat dudlík, nelíbat dítě na ústa
  4. výživová doporučení – nepodávat dětem sladký čaj, ovocné šťávy, džusy, ochucené mléko a jiné cukrem doslazované nápoje, nepopíjet sladké nápoje hlavně večer, nenamáčet dudlík do medu, cukru, sirupu, omezit podávání sladkostí, omezit příjem potravin obsahujících tepelně upravené škroby (hranolky, chipsy, hamburgery), po jídle žvýkat žvýkačku bez cukru, protože při žvýkání dochází k zvýšené tvorbě slin, které omývají povrch zubu, a tak ho očišťují, používat přípravky obsahujících xylitol
    Xylitol je polyalkohol, který se v přirozené formě vyskytuje v ovoci a některých rostlinách a průmyslově se připravuje z břízy. Vynikající účinek xylitolu v prevenci zubního kazu je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, která následně degeneruje a hyne. Xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního povlaku. Tam, kde již došlo k odvápnění skloviny se xylitol podílí na procesech vedoucích k její remineralizaci.
  5. preventivní prohlídky – první návštěva zubního lékaře by měla proběhnout v 1. roce věku dítěte, na preventivní prohlídku by mělo dítě být doprovázeno rodiči, další preventivní prohlídky by měly následovat jedenkrát za 6 – 12 měsíců